keskiviikko 31. lokakuuta 2018

Halloween vs. kekri

Tänään on virallisesti halloween... epävirallisesti sitä on jo vietetty viime viikonloppuna ja varmasti tulevana viikonloppuna juhlijoita riittää.
Mielenkiinnosta lueskelin vähän taustoja tälle päivälle.... 
Ennen se on ollut meillä kekri, sadonkorjuun ja vuoden vaihtumisen juhla, kaiverruksen kohteina oli mm. nauriit.
Mikael Agricolan mukaan kekri on ollut jumalolento joka olisi lisännyt karjan kasvua....tämäkin teoria on kumottu nykytutkijoiden toimesta.
2013 on ilmestynyt kekriaiheinen lasten seikkailukirja "ahmattien yö", kirjoittajana Kreetta Onkeli ja se kielii siitä että kekrin vietto on nostanut päätään täällä Suomessa. En ole kirjaa lukenut mutta mielenkiinto nousi ...täytynee lainata kirjastosta. Onkohan kirja kenellekään tuttu?

Tämä kurpitsan kaivertaminen ja siitä pikkuhiljaa levinnyt halloween pelottavine pukeutumisineen, karkki tai kepponen kiertelyineen sekä valtava koristelun tarve on Amerikan malliin.... kuinkas muutenkaan "paljon on paljon, enemmän on parempi".


Tänäkään vuonna ei tule sen pahemmin tätä juhlaa vietettyä mutta pyhäinpäivänä jos sää sallii niin kynttilämerta voisi hautausmaalle lähteä katsomaan, se on aina sykähdyttävä näky.
Kurpitsan sain kaiverrettua ja sen teko on hauskaa...toki sisuksen työstäminen keitoksikin oli mukavaa...samettisen pehmeää kurpitsasoppaa on vaikea verrata mihinkään.


Ehkäpä tässä pikkuhiljaa saisi yhdisteltyä sekä kekristä että halloweenista parhaat palat ja omannäköisen syysjuhlan aikaiseksi...hyggeily meiningillä ;)


<3 Jokaiselle hyvää tätä päivää olkoon se halloween, kekri tai ihan vain keskiviikko <3

12 kommenttia:

 1. Onkelin kirja ei ole edes kirjastontätille tuttu!

  Mutta halloween-kurpitsat ovat, meillä on tapana tehdä aina se pahoinvoiva versio ( http://marjaananmaja.blogspot.com/2017/10/samat-ah-ja-koh.html ) ja pian pääsen kaiverrushommiin minäkin.

  VastaaPoista
 2. Onkohan kirja sitten joku pienempi painos tms. täytynee ottaa selvää mistä löytyisi. Pakko oli käydä kurkkaamassa sinun kurpitsa ;) Hieno! Persoonallisuus ennen kaikkea... minusta tuntuu että noissa omissa aina "hymyilee" koira :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se näkyy olevan Maahengen kustantama ja kyllä sitä pääkaupunkiseudun kirjastoissa on (78kpl) joten ei muuta kun vaaraamaan!

   Poista
  2. Kiitos kirjastontäti <3 Täytyy hakea. Olipa ystävällistä kun etsit minulle tiedon :)

   Poista
 3. Kiitos Nina :) lempeän harmauden hyggeilyä sinulle <3

  VastaaPoista
 4. Minä suosin enenmmän tuota Kekriä. Nautin syksyisistä ruokaherkuista ja poltan kynttilöitä.
  Ei oikein nappaa tuo jenkkimallin juhlinta, kaikenlaisella muovikrääsällä kuorrutettu koti. Mukavaa marraskuun alkua sinulle!

  VastaaPoista
 5. Kekri taitaa meihin Suomalaisiin iskeä enemmän, se on maanläheisempää. Kynttilänvaloa sinun marraskuuhusi myös <3

  VastaaPoista
 6. Mulle Kekri oli ihan tuntematon käsite siihen asti, kun joskus vuosia, vuosia sitten (siitä on oikeasti kauan, koska oon ollut samassa työpaikassa 21 vuotta), oli tilanne, että olis ollut pakko saada yksi Espanjaan lähtevä kuorma lastattua viikonlopun aikana ja kyselin, josko joku "pojista" voisi tulla lauantaina sen verran töihin, että saataisiin kuorma kyytiin. Yleensä ei ollut mikään ongelma, mutta nyt sain jotenkin ihan järkyttyneen vastauksen, että "Ei kai nyt sentään Kekrinä??". On kuulemma ainakin Kainuussa (tai ainakin näillä meidän työmiehillä) jouluakin tärkeämpi juhla, joten opin kerrasta, että Kekrinä ei kysellä ketään hommiin :D

  Halloweenista en piittaa.

  Lempeää marraskuun alkua Onneli <3

  VastaaPoista
 7. Näihin käsityksiin itsekin jäin kun hain tietoa kekristä ja sen vietosta (eli on tärkeä juhla). On hienoa että meillä Suomessa on juhla joka sopii meidän syksyyn ja sillä olisi syvällisempi merkityskin. Toivon kovasti että kekriä saataisiin esille enemmän tämän kulutusjuhlinnan tilalle. Mukavaa marraskuuta sinnekin <3

  VastaaPoista
 8. Minusta on jopa harmi, että kekriä ei ole otettu syksyn ykkösjuhlaksi meillä. Istuisi niin paljon paremmin kuin halloween. Halloween tuntuu kovin kaupalliselta ja niin amerikkalaiselta. Toki lapset siitä innostuvat, mutta eipä sitä itsekään tule vietettyä mitä nyt muutaman koristuksen ja kurpitsan silloin tällöin laittaa kotia koristamaan. Lämminhenkistä marraskuuta Onneli :)

  VastaaPoista
 9. Sama harmitus täällä ja oli eilen aivan huippua hautausmaalle kynttilöiden viemisen jälkeen lähteä Suomenlinnaan viettämään kekriä. Missään kohdassa ei tullut vastaan halloween tunnelma...no ehkä muutama vierailija oli pukeutunut liian "krääsä" meiningillä mutta ohjeman tuottajat olivat upeaa työtä tehneet. Ensi vuonna taatusti uudestaan!

  VastaaPoista

Hei! Jätäthän jälkesi käynnistäsi blogissani :)