perjantai 11. tammikuuta 2019

Logi ja arvonta muistutus

Tässä pohdintaa sanalle logi, varsinkin jos se on ammattinimikkeen loppuosa, mitä se oikein meinaa?
Psykologi, fysiologi, arkeologi, radiologi...koitin etsiä kysymykseeni vastausta internetin ihmeellisestä maailmasta ja vastaus jonka sain on sukupuolineutraalius.
Onkin vanhentunutta käyttää ammattinimikkeessä sanaa mies tai nainen, no höh. 
Ammattinimikkeissä myös näkyy mahdollinen koulutus, eli olettaisin login  saaneen oppia pidemmän kaavan mukaan, aika loogisesti pähkäilty vai mitä?
 
Asiamies, tiedemies, talonmies, rakennusmies, elinkeinoasiamies, esimies, kirvesmies, laitosmies, merimies, nimismies, palomies.
Miten näissä kaikissa ammateissa vaihdetaan sukupuolineutraalimpaan ilman että ihmisiltä katoaa yhdistelykyky ammatin ja työntekijän välillä, en ymmärrä? Onko ehkä tarkoituskaan ymmärtää, menee taas hiukan yli hilseen tämä ajattelu.
Miltä siis kuulostaisi esilogi tai palologi, aika oudolta ;)
 
Mutta mites sitten kun on noita-akka, pitäisikö sekin nimi muuttaa noitalogiksi tai lentoemäntä voisi olla lentologi... sekin kyllä viittaisi edelliseen ammattiin ei niinkään emännöintiin.
Palmusunnuntaina voisi siis törmätä lentologi koulutuksen saaneeseen noitalogiin joka ihastuttaisi luudalla lentämisen taidokkuudella.
 
Pyöveli, onko hänen aina oltava jonkun veli, eikö perheen ainoa lapsi pääse jos haluaa?
Ammatinvalinnassahan pitäisi olla se neutraalius, eikös vain?
 
Kaikki tämä vain siksi että tapasin elämäni ensimmäisen kerran radiologin, ainakin tietoisesti, työnsä äärellä.
Olin hyvin otettu hänen taidosta nähdä ultrassa jänteitä ja muita ihonalaisia kudoksia (minulle se näyttäytyi vain sekalaisena viivakoodina).
Ystävällisesti maallikolle, yksinkertaisesti kertoen mikä hitsi tuolla olkapäässä oikein vaivaa... tai siis monikossa tämä hitsi.
Sain jopa katsella koneelta, kuin piirrettyä, kun piikki rusahti olkapäähän ja kortisoni levisi sisuksiini.
Olen siis hetkellisesti ollut osa elävää piirrettyä, voi tätä onnea, onpa taas kerrottavaa kiikkustuolissa.
Kiitos logille, koitan parantua ja kiitos että aiheutit päänvaivaa joka piti selvittää.
Olenko nyt taas hitusen viisaampi? Ken ties, hyvähän se olisi, ikä etenee ja viisauden pitäisi kasvaa... hih hih!
 
*Viisautta viikonloppuunne ja muistakaa käydä osallistumassa Muumiaiheiseen arvontaan , vielä kerkiää*
 
 
 

12 kommenttia:

 1. henkilö! lentohenkilö on sitten joko noita tai lentoemäntä. Ja astrologin ei tarvitse olla kovin korkeasti koulutettu ainakaan viikkolehdissä ;)

  VastaaPoista
 2. Hahaa... ensimmäinen kommentti :) aivan niin login rinnalle henkilö, vaikkakin mielestäni sanana kovin persoonaton. Astrologin nimike juurikin noissa viikkolehdissä taitaa on universumiin kiinnittynyt (log in)eli ei ehkä vaadi niin rankkaa koulutus urakkaa taakseen ;) Kiitos Repu kun tulit kommentoimaan <3

  VastaaPoista
 3. Ooh miten mielenkiintoista pohdintaa ja ehdottomasti minäkin astetta viisaamapana kun luin nämä. Hmm. en osaa nyt vastata henkilö kuulostaa tosiaan persoonattomalta, kuin ei olisi ihminen lainkaan vaan joku henkilö, mutta mikä sitten vaihtoehdoksi?

  Kurjaa kuulla olkapäästä, toivon pikaista parantumista Onneli. <3

  VastaaPoista
 4. Kiitos Tiia <3 Koitan parannella "terveydenhuoltoalahenkilöiden" ohjeistuksien mukaan ;) Henkilö tosiaankin viittaa jotenkin henkeen ja lö loppuosa jotenkin on töksähtävä kuin eliö. Toisaalta eliö on elollinen mutta onko henkilö?

  VastaaPoista
 5. Pohditko tosiaan näitä ennen vai jälkeen kemikaalisekoituksen =)
  Mietippä sanaa lumiukko. Lumihahmo....
  Tsemppiä olkapäälle. Ja pohdinnoille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Päässä poukkoilee kyllä ajatuksia ihan kohtalaisella tahdilla ilman mixereitäkin mutta tämä pähkäily kyllä tuli "kemi kaaliin seoksen" jälkeen ;)voi olla että puudute taisi tehdä asiansa :D Kiitokset osanotosta.

   Poista
 6. Tämä oli mielenkiintoista pohdintaa ja joskus samoja asioita itsekin mietiskellyt. Mitään parempia nimityksiä en ole keksinyt. Eikä varmaan moni muukaan, sillä ammattinimikkeet tuntuvat pysyvän sitkeästi sellaisina kuin ovat aina olleet.

  VastaaPoista
 7. Kiitos :) Se on mukavaa pohtia joskus asioita ihan näin kirjallisesti koska muiden vastaillessa saa uusia ulottuvuuksia asioihin. Ammattinimikkeet ovat kyllä tiukassa, ehkä tulevaisuus tuo jotain mukanaan... muuta kuin niitä Englanninkielisiä ;)

  VastaaPoista
 8. Entäs nomit? Pohtii yksi merko. Siis Pöllö.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmm....nomi kuulostaa joltain pieneltä ja fysiikkaan liittyvältä ;) Muitakin nomeja on esim. datanomi, artenomi ja agronomi...paitsi että se taitaa olla arvonimi? Eli Nomit ovat ylhäistä perää, arvonimellisiä :)

   Poista
  2. Wau! Nyt olen todella otettu, vaikka olenkin niin vanha, että olen sitä entistä merkoluokkaa ;) Poika sentään on tuon perusteella sitten arvonimellinen, kun on datanomi. Huh, nyt pitää parantaa jo ryhtiäkin :)

   Poista

Hei! Jätäthän jälkesi käynnistäsi blogissani :)