perjantai 25. tammikuuta 2019

Kaali or not?


Suomalainen kaali,
siihen voi olla viha-rakkaus suhde,
 siitä voi nauttia
 tai sitä ei vain voi syödä.
 
On henkilöitä joiden ruokavalioon kaali ei sovi millään, ihan jopa lääketieteellisesti.
Kaalin nautinnollinen syöminen voi myös herkkämahaisille kostautua myöhemmin.
 
Kaali on ekologista lähiruokaa ja näin talvella vielä edullistakin joten itse sitä suosin ja pitäisi syödä enemmänkin, varsinkin kun jaksaisi tehdä hapankaalia (lue; laiskan pitäisi opetella tekemään).
Hapankaalissa on  hyvää tekeviä maitohappobakteereita ja niiden tarpeellisuudesta taitaa jokainen tietää jo.
Kaali itsessään on myös vitamiinipommi, löytyy A-, B-, C-, E- ja  K-vitamiinia.
Rautaa, seleeniä, kalsiumia, mangaania, kaliumia sekä kivennäisaineita.
Kaali on hyvää ihan sellaisenaankin mutta kaalilaatikko pakkaspäivänä kera puolukkasurvoksen on kyllä herkkujen herkku.
 
Perusreseptejä löytyy netistä jos jonkinmoista ja itsellä on lehdestä joskus leikattu ohje jota muuntelen välillä.
 
1kg keräkaalia
n.6dl vettä
2tl suolaa
400g jauhelihaa
1-2 sipulia
0.5 tl suolaa
0.5 tl mustapippuria
0.25 tl valkopippuria
1,5 dl puuroriisiä
1rkl siirappia
2dl kevytkermaa
 
Suikaloi kaali ja hauduta suolavedessä pehmeäksi.
Ruskista jauheliha ja hienonnettu sipuli, mausta.
Sekoita haudutetun kaalin joukkoon jauheliha, riisi, siirappi ja kerma.
Kaada voideltuun uunivuokaan ja paista 175 asteisessa uunissa vähintään tunti.
Jos laatikko näyttää liian kuivalta, lisää vettä, lihalientä tai kermaa.



 
 
Jauhelihaa laitan reilummin eli noin 600g ja mustapippuria menee reippaasti enemmän.
Sipulia ehdottomasti kaksi ja lisänä välillä valkosipuliakin (purjoa en ole vielä kokeillut mutta luulisin toimivan).
Kermaa en laita mutta jauhelihaa paistaessa lisäilen vettä ja sekoitan joukkoon liha- tai kanaliemikuution.
Koskenlaskijajuustoa laitoin kun lapset olivat pienempiä se toi makua lisää.
Nyt uusi siirappikin kokeilussa, hyvää oli.



 
 
*Miten on, kaali or not?*

20 kommenttia:

  1. Kaaliruuat on todellista herkkua. Kaali uppoaa meikälöiseen kyllä kaikissa muodoissa !💚

    VastaaPoista
  2. Varmaan sitten teemme kaalilaatikkoa joka viikko, kun lapset ovat muuttaneet pois kotoa :). Onkohan se joku ikään liittyvä makukysymys, kun se maistuu vaan vuosi vuodelta paremmalta, mutta en itsekään siitä nuorena pitänyt. Meillä on perheen sisäinen vitsi se, kun pojat usein kovassa kulutuksessaan marmattavat, että ei ole "koskaan mitään ruokaa", niin siihen toteamme miehen kanssa, että jaahas, pitää tehdä kaalilaatikkoa, niin on viikon verran valmiina ruokaa jääkaapissa :)).

    Kaali on kyllä niin hyvä, terveellinen ja edullinen raaka-aine, että sitä on erittäin järkevää syödä. Itselläni se on ollut vähän myös tottumiskysymys, mitä tulee noihin vatsavaivoihin. Jos on syönyt tosi vähän kaalia, sitä kannattaa lisätä vähitellen. Hapankaalia en myöskään itse jostain syystä ole jaksanut tehdä, mutta kaupasta saa onneksi ihan edullisesti ostettua sitä ja vaikka luomunakin. Minulla on ollut nyt käyttöönopetteluvuorossa tammikuussa kiinankaali, josta tajusin, että sehän on suomalainen tuote. Myönnän yleissivistymättömyyteni tässä suhteessa. Olin varmaan vältellyt sitä siksi, että luulin sen olevan tuontitavaraa - ja ehkä myös siksi, että oli oman lapsuuden halpissalaatin perusaines. Nyt käytän sitä lähinnä wokkiruokiin. Kivaa viikonloppua sinne!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä tyttö tykkää kaalilaatikosta ja poika taas syö...kunhan on tarpeeksi lihaa ;)(on kuulemma kasvispöperöä) Mulla on hiukan sama tunne kiinankaalista, koulun salaatit oli aina sitä joten vieläkään ei ihan oikein iske. Pitäisi tuota wokkailua kokeilla ;) Jännä miten lapsuudessa jotain paljon syötyään jää tietty inhotus päälle.

      Poista
  3. Raakana kiitos, ihan sellaisenaan.
    Mulla on porttikielto keittiöön - tai tarkemmin hellan käyttöön - joten varsinainen ruuanlaitto on tekeminen yksin on kielletty. Ennen tein aika hyvääkin kaalilaatikkoa, jota tosin en itse syönyt :) Ja hapankaalin hajukin jo pelottaa....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hapankaalia nakkien kanssa... namskis. Ei tule hajut nenään vaan herkut suuhun :) Onko kielletty myös keittiössä olo? Voisit päällepäsmäröidä tekijää, neuvoa ja ohjailla :)

      Poista
  4. Tykkään, mutten voi syödä kaalia. Harmi.

    VastaaPoista
  5. Kaalikääryleet on taivaallisen hyviä.

    VastaaPoista
  6. Oi, kaali, ehdottomasti. Ja hapankaali. Kukkakaali, ruusukaali, nam!

    VastaaPoista
  7. Kaali on hyvää. Monet erilaiset kaalilaadut on kylmiltäänkin rapsakka välipala.

    VastaaPoista
  8. Kaalilaatikko ja puolukkahillo, siinäpä vasta herkku!
    Valitettavasti ei vaan sovi Miehelle, joten kotona ei tule tehdyksi, mutta lounasravintolassa otan aina, kun vaan tarjolla. Kotona syödään paljon parsakaalia ja kiinankaalia käytän paljon lämpimissä broilerruuissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä munkin täytyy rohkaistua käyttämään tuota kiinankaalia ja unohtaa koulusalaatit ;)

      Poista
  9. Rakastan kaaliruokia. Pitkään haudutettu kaalilaatikko on ihan parasta!

    VastaaPoista

Hei! Jätäthän jälkesi käynnistäsi blogissani :)