Suomalainen kaali,
siihen voi olla viha-rakkaus suhde,
siitä voi nauttia
tai sitä ei vain voi syödä.
On henkilöitä joiden ruokavalioon kaali ei sovi millään, ihan jopa lääketieteellisesti.
Kaalin nautinnollinen syöminen voi myös herkkämahaisille kostautua myöhemmin.
Kaali on ekologista lähiruokaa ja näin talvella vielä edullistakin joten itse sitä suosin ja pitäisi syödä enemmänkin, varsinkin kun jaksaisi tehdä hapankaalia (lue; laiskan pitäisi opetella tekemään).
Hapankaalissa on hyvää tekeviä maitohappobakteereita ja niiden tarpeellisuudesta taitaa jokainen tietää jo.
Kaali itsessään on myös vitamiinipommi, löytyy A-, B-, C-, E- ja K-vitamiinia.
Rautaa, seleeniä, kalsiumia, mangaania, kaliumia sekä kivennäisaineita.
Kaali on hyvää ihan sellaisenaankin mutta kaalilaatikko pakkaspäivänä kera puolukkasurvoksen on kyllä herkkujen herkku.
Perusreseptejä löytyy netistä jos jonkinmoista ja itsellä on lehdestä joskus leikattu ohje jota muuntelen välillä.
1kg keräkaalia
n.6dl vettä
2tl suolaa
400g jauhelihaa
1-2 sipulia
0.5 tl suolaa
0.5 tl mustapippuria
0.25 tl valkopippuria
1,5 dl puuroriisiä
1rkl siirappia
2dl kevytkermaa
Suikaloi kaali ja hauduta suolavedessä pehmeäksi.
Ruskista jauheliha ja hienonnettu sipuli, mausta.
Sekoita haudutetun kaalin joukkoon jauheliha, riisi, siirappi ja kerma.
Kaada voideltuun uunivuokaan ja paista 175 asteisessa uunissa vähintään tunti.
Jauhelihaa laitan reilummin eli noin 600g ja mustapippuria menee reippaasti enemmän.
Sipulia ehdottomasti kaksi ja lisänä välillä valkosipuliakin (purjoa en ole vielä kokeillut mutta luulisin toimivan).
Kermaa en laita mutta jauhelihaa paistaessa lisäilen vettä ja sekoitan joukkoon liha- tai kanaliemikuution.
Koskenlaskijajuustoa laitoin kun lapset olivat pienempiä se toi makua lisää.
*Miten on, kaali or not?*
Kaaliruuat on todellista herkkua. Kaali uppoaa meikälöiseen kyllä kaikissa muodoissa !💚
VastaaPoistaNiin on <3 Itsekin tykkään mutustella eri tavoin.
PoistaKaali, ehdottomasti <3
VastaaPoistaKotimainen kaali kunniaan <3 ja masuun ;)
PoistaVarmaan sitten teemme kaalilaatikkoa joka viikko, kun lapset ovat muuttaneet pois kotoa :). Onkohan se joku ikään liittyvä makukysymys, kun se maistuu vaan vuosi vuodelta paremmalta, mutta en itsekään siitä nuorena pitänyt. Meillä on perheen sisäinen vitsi se, kun pojat usein kovassa kulutuksessaan marmattavat, että ei ole "koskaan mitään ruokaa", niin siihen toteamme miehen kanssa, että jaahas, pitää tehdä kaalilaatikkoa, niin on viikon verran valmiina ruokaa jääkaapissa :)).
VastaaPoistaKaali on kyllä niin hyvä, terveellinen ja edullinen raaka-aine, että sitä on erittäin järkevää syödä. Itselläni se on ollut vähän myös tottumiskysymys, mitä tulee noihin vatsavaivoihin. Jos on syönyt tosi vähän kaalia, sitä kannattaa lisätä vähitellen. Hapankaalia en myöskään itse jostain syystä ole jaksanut tehdä, mutta kaupasta saa onneksi ihan edullisesti ostettua sitä ja vaikka luomunakin. Minulla on ollut nyt käyttöönopetteluvuorossa tammikuussa kiinankaali, josta tajusin, että sehän on suomalainen tuote. Myönnän yleissivistymättömyyteni tässä suhteessa. Olin varmaan vältellyt sitä siksi, että luulin sen olevan tuontitavaraa - ja ehkä myös siksi, että oli oman lapsuuden halpissalaatin perusaines. Nyt käytän sitä lähinnä wokkiruokiin. Kivaa viikonloppua sinne!
Meillä tyttö tykkää kaalilaatikosta ja poika taas syö...kunhan on tarpeeksi lihaa ;)(on kuulemma kasvispöperöä) Mulla on hiukan sama tunne kiinankaalista, koulun salaatit oli aina sitä joten vieläkään ei ihan oikein iske. Pitäisi tuota wokkailua kokeilla ;) Jännä miten lapsuudessa jotain paljon syötyään jää tietty inhotus päälle.
PoistaRaakana kiitos, ihan sellaisenaan.
VastaaPoistaMulla on porttikielto keittiöön - tai tarkemmin hellan käyttöön - joten varsinainen ruuanlaitto on tekeminen yksin on kielletty. Ennen tein aika hyvääkin kaalilaatikkoa, jota tosin en itse syönyt :) Ja hapankaalin hajukin jo pelottaa....
Hapankaalia nakkien kanssa... namskis. Ei tule hajut nenään vaan herkut suuhun :) Onko kielletty myös keittiössä olo? Voisit päällepäsmäröidä tekijää, neuvoa ja ohjailla :)
PoistaTykkään, mutten voi syödä kaalia. Harmi.
VastaaPoistaVoi harmin paikka... onneksi korvikkeita löytyy :)
PoistaKaalikääryleet on taivaallisen hyviä.
VastaaPoistaNiin on... from heaven <3
PoistaOi, kaali, ehdottomasti. Ja hapankaali. Kukkakaali, ruusukaali, nam!
VastaaPoistaMeillä on varaa valita <3 Mikä onni asua Suomessa.
PoistaKaali on hyvää. Monet erilaiset kaalilaadut on kylmiltäänkin rapsakka välipala.
VastaaPoistaTotta :)
PoistaKaalilaatikko ja puolukkahillo, siinäpä vasta herkku!
VastaaPoistaValitettavasti ei vaan sovi Miehelle, joten kotona ei tule tehdyksi, mutta lounasravintolassa otan aina, kun vaan tarjolla. Kotona syödään paljon parsakaalia ja kiinankaalia käytän paljon lämpimissä broilerruuissa.
Kyllä munkin täytyy rohkaistua käyttämään tuota kiinankaalia ja unohtaa koulusalaatit ;)
PoistaRakastan kaaliruokia. Pitkään haudutettu kaalilaatikko on ihan parasta!
VastaaPoistaKyllä, pakkaspäivien ilo :)
Poista